Recent Posts

Thursday, June 16, 2011

Jenis Sakit Kepala

3 jenis sakit kepala yang kerap dihidapi.


1. Sakit Kepala Ketegangan
Biasanya sakit kepala ketegangan menyerang pada waktu pagi. Penyakit ini berpunca daripada pengecutan otot-otot kepala dan leher, lantas menyebabkan kedua-dua bahagian tersebut berasa berat. Pening kepala jenis ini sering dikaitkan dengan tekanan(stress), rasa risau yang menguasai diri dan terlalu banyak berfikir.

2. Migrain
Antara jenis sakit kepala yang berbahaya kerana pesakit akan mengalami sakit kepala sekurang-kurangnya enaam jam, malah boleh berlarutan sehingga 24 jam. Migrain ada beberapa jenis, antaranya Migrain klasik - ia menyebabkan pesakit hilang selera makan, berasa mual dan muntah-muntah. Pancaran petir, keadaan kepala yang seakan mencucuk-cucuk atau banyak berfikir antara punca migrain klasik.
Migrain biasanya kerap dihidapi oleh wanita berbanding lelaki dan berlaku sewaktu mereka meningkat dewasa. Antara faktor utamanya ialah pengucupan reflektoris atau ketegangan pada pembuluh nadi ke otak. Mereka yang mempunyai masalah migrain akan mengalami sekurang-kurangnya sekali sebulan.

3. Sakit Kepala Tertumpu
Dikenali juga sebagai cluster headache, sakit kepala tertumpu yang biasanya dialami oleh lelaki pertengahan umur. Ia menyerang secara tiba-tiba (tanpa sebab yang pasti). Serangan memuncak selama 5 hingga 10 minit dan berlarutan selama 30 hingga 90 minit. Kepala penghidapnya akan berasa berat dan berdenyut-denyut pada bahagian belakang mata. Rongga hidung juga akan tersumbat lantas menyebabkan mata berair.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Submit your site

 
back to top