Recent Posts

Saturday, April 9, 2011

Faktor Perfume Tahan Lama

1st kene tau jenis perfume..
      1. Cologne
      2Eau de Toilette (EDT)
      3. Eau de Perfume (EDP)
      4. Parfum

korg rase yg mane kalo korg pakai dr pg sampai mlm bau stil xilang?

Oke, yg bezakan jenis perfume ni adalah kepekatan minyak harumannye sama ada drpd ekstrak semulajadi, sintetik, dicairkan menggunakan air atau alkohol bergred tggi..Haruman yg mempunyai kepekatan minyak yg tinggi tahan lebih.

Cologne                    -        mengandungi 4% minyak pati

Eau de Toilette (EDT)   -        mengandungi 8% - 15% minyak pati

Eau de Perfume (EDP)   -       mengandungi 15% - 22% minyak pati

Parfum                           -         mengandungi 22% minyak pati

so, yg lebih tahan lama adalah Parfum kerana kandungan patinye lebih pekat..


Cara memilih perfume
Selain menyemburkan kat atas kertas then kibas² kertas tu, perfume gak leh di try pd sapu tgn..ini utk mencium camne bau perfume tu pd fabrik. Boleh gak menyemburkan ke udara di atas tubuh anda berdiri. Then bile titis minyak wangi tu jatuh..tarik nafas dalam² dan hayati keharumannya..

Tips untuk memakai perfume
Waktu siang - semburkan pada pergelangan tangan, sendi kaki dan perut. Cara ini utk mengelakkan tindak balas wangian itu dengan sinaran UV dan mengelakkan iritasi pd kulit.
Waktu malam - sesuai disemburkan pd bahagian tengkok atau blkg leher.

Tips lain :
~ utk membuatkan perfume yg dipakai tahan lama baunye, pakai bersama losen dan gel mandian dlm satu     rangkaian yg sama (biasanye disertakan dlm set perfume).
~ utk mengetahui sama ada perfume yg dibeli tu original atau tidak, goncangkan botol perfume then tgk buihnye..jika buih sikit dan cpt hilang tu tak ori..dan jika byk buih dan lambat ilang..haa ni bru ORIGINAL..(tips ni aku dpt dr sorg member yg jual minyak wangi).










7 comments:

Shaherah said...

wah gitu ea.. bagus lar.. shera mmg blurr bab perfume ni ^_^

YAYA AZURA said...

kalau nak sembut tengkok waktu malam ek..hihi..biasa siang yaya sembur kat tengkok..sbb tak nak org bau kuat sngt..konon sembur tengkok pakai tudung kita je yang bau..hihi..nice info..

Azlan Hasan said...

aku mmg suka sapu mnyak wangi kat tengkok..rasa cam best..hehehe..

Regards,
-Strider-

cik paja hanim said...

tips yg sgt berguna.. sgt suke pakai minyak wangi. rase confidence je..huuhhu...

nurhamizatulzullraooh said...

bestlah korang dapat pakai minyak wangi saya tak tahan selalu pening dan akan melarat ke sakit kepala..saya boleh pakai hanya minyak atar 1000 atau 2000 bunga dan kasturi tu je kadang-kadang tu teringin juga nak pakai minyak wangi macam orang lain :(

gemaparfum.com said...

Terima kasih infonya gan.
Lumayan buat nambah wawasan.

Gema Parfum
Minyak wangi tahan lama.

----------

Parfum Favorit said...

thx info nya. simple dan berguna

Parfum Pria yang disukai Wanita

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Submit your site

 
back to top